Projectvorm: Joint Venture, uitbreiding van de Elektronische Thermostaatkraan
Periode: 2013
Aktiviteiten: Webdesign, concept
TechnologieŽn: Raspberry Pi, Linux, HTML, Ajax, XBee, wifi, ethernet

Omschrijving:

Raspberry Pi met XBee en Wifi modules Bij het vermarkten van de Elektronische Thermostaatkraan is de vraag naar boven gekomen om de mengkraan op afstand te kunnen monitoren en eventueel ook te kunnen bedienen.

Als proof-of-concept is een 'black-box' gemaakt met behulp van een Raspberry Pi waar een XBee module op is aangesloten. Uiteraard is de mengkraan ook uitgerust met zo´n XBee transceiver module. De Raspberry Pi kan benaderd worden via ethernet, of via wifi. Voor wifi gebruik presenteerd de blackbox zich als hotspot zodat met een willekeurige smartphone of tablet verbinding gemaakt kan worden. Eenmaal verbinding gemaakt wordt de embedded webpage opgevraagt waar de verschillende bedieningselementen op geplaatst zijn, en de status continue weergegeven wordt mbv Ajax updates.

Concept:

Uiteraard is een systeem op basis van de Raspberry Pi slechts een concept study. Voor serieus gebruik is dit computertje helaas niet te gebruiken aangezien het gebruik maakt van een SD kaart als opslagmedium. Dat brengt het risico met zich mee van low-level beschadiging van het bestandssysteem als de spanning wegvalt.

Wanneer het concept verder uitgewerkt gaat worden, dan zal er gezocht moeten worden naar een soortgelijk embedded computer systeem dat meer geschikt is voor unattended permanent bedrijf.

Bij een experimenteel project voor de Raspberry Pi is dit probleem voor een klein deel verholpen door een soft-power switch, welke vanuit de Pi aansgestuurd wordt. Dit voorkomt niet het risico van SD-kaart corruptie bij een stroomstoring oid, maar voorkomt tenminste wel dat probleem bij regulier gebruik.

Uitvoering:

Een voorkomend probleem bij langduringe ontwikkeltrajecten is geldgebrek cq financiering.
Ook bij dit project dreigde dat de bottleneck te gaan worden. Om de ontwikkeling toch voort te kunnen zetten heeft White Bream een stuk risico naar zich toegetrokken.