Projectduur: Circa een maand
Projectvorm: Turnkey
Gebruikte technologieŽn: ETX/XTX, ML, XPe, koeling, IEC60297

Frontpaneel IPC

Systeem eisen:

De klant heeft een industriele PC nodig met een aantal bijzondere wensen. Zo moet de PC als module in een 10" of 19" DIN rek passen, met een maximale breedte van 20 eenheden (10.16cm). In het rek is echter geen echte backplane aanwezig en ook niet gewenst, dus Compact-PCI is alvast geen echte oplossing. Bovendien is er nog een eis, die de meeste standaard oplossingen zowieso onbruikbaar maakt; de computer moet namelijk kunnen werken in een omgeving die kan varieren tussen -10 en +60 graden. Er is gekozen voor een spartaanse invulling op basis van een ETX of XTX processormodule. Door alle onnodige interfaces en opties weg te laten neemt de MTBF namelijk toe en wordt installatie en onderhoud van de computer eenvoudiger en eenduidiger.

De oplossing:

Dankzij de ervaring met embedded computing in het algemeen en de ontwikkeling van de CARGO/UNIGO mobiele computers in het bijzonder was het niet zo moeilijk om een configuratie te bedenken die zowel aan de I/O wensen als aan de eisen qua temperatuur en afmetingen tegemoet kon komen.

Bij een lichte luchtstroom van circa 1 m/s (in het targetsysteem is namelijk een fan aanwezig) is het temperatuursbereik zelfs opgetrokken tot boven de 80 graden, en de ondergrens ligt op -30 of -20 graden (afhankelijk van de gebruikte harddisk). En de afmetingen zijn met 14 eenheden (~7cm) bijna 30% kleiner gebleven dan in eerste instantie gevraagd werd. Dat betekent dat er in het systeem nog een compleet slot van 6 eenheden vrij blijft voor eventuele toekomstige uitbreidingen.

Er zijn een tweetal uitvoeringen gemaakt van het systeem. Eèn op basis van de Intel Celeron M ULV 1GHz met 512MB geheugen en èèn op basis van de Intel Core Duo ULV 1.2GHz met 1GB RAM. Beiden hebben bij vollast een opgenomen vermogen van circa 15 watt bij 24 volt.

Powered by Congatec ETX module Powered by Microsoft Windows XP Embedded

XP Embedded:

De toepassing vereist een monitor-loos (headless) bedrijf van het besturingssysteem, in casu Windows XP. Daarom is het nodig om XP Embedded te gebruiken. Dat biedt ook meteen het voordeel van een eenvoudige installatie en bescherming van het filesysteem met behulp van het enhanced write filter (EWF), dat voorkomt dat er op de partities van Windows en de applicatie geschreven kan worden.