Vandaag de dag hebben vrijwel alle apparaten en systemen een zekere mate van besturing nodig om allerhande sensors en actuators op een logische manier aan elkaar te koppelen. Er zijn immers niet veel dingen meer over waarbij de klassieke aan/uit volstaat, zelfs een simpele schemerlamp moet tegenwoordig immers bij voorkeur 'smart' gemaakt worden.
Behalve een interactie tussen sensors en actuators is er tegenwoordig dus vaak ook nog een soort van 'smart' koppeling gewenst of nodig, bijvoorbeeld met het Internet of met een App. Dat begint dan met de fysieke aansluiting, bijvoorbeeld Ethernet, Wifi of Bluetooth. En vervolgens natuurlijk ook nog de softwarematige kant ervan om eea te koppelen met een website backend of met een App.
Sensors:
- Drukknoppen
- Draaiknoppen
- Afstandsbediening
- Touchscreen
- Temperatuuropnemers
- Hoekopnemers
- Eindschakelaars
- Hellingssensors
- Microfoons
- Bewegingssensors
- Brandmelders
- etc...
Actuators:
- Ledjes
- Displays
- Lampen
- Motoren
- Pompen
- Kleppen/solenoids
- Verwarmingselementen
- Buzzers, luidsprekers
- Relais
- etc...
Interfaces:
- Ethernet
- Wifi
- Bluetooth, BLE
- CAN-bus
- RS232, RS485
- USB
- RFID/NFC
- Zigbee
- etc...
Bij een typisch project worden al die sensors en actuators samengebracht op een printplaat. Waar mogelijk in z'n geheel en waar nodig met bedrading. Het hart van van zo'n print bestaat meestal uit een micro-controller in combinatie met een portie firmware. (Met firmware bedoelen we de software die specifiek voor die combinatie van elektronica en controller gemaakt is). De specifieke gedragingen van de besturing worden zoveel mogelijk met die firmware bepaald, waardoor dat achteraf vrij eenvoudig aan te passen is. Meestal komen hier ook nog een of meerdere vormen van communicatie met de buitenwereld bij kijken, bijvoorbeeld CAN-bus, USB of Ethernet/Wifi.
Waar nodig wordt die basis aangevuld met andere disciplines, zoals mechanische engineering, webdesign, PC software, IP bescherming dmv encryptie, test opstelling, productie of productie begeleiding, garantie en 'derde-lijns' support.
Affiniteit met normen
Specificaties bij product ontwikkeling worden steeds meer gedicteerd door toepasselijke normen. Zeker als het gaat om producten die in de publieke ruimte komen, een zekere mate van veiligheidsfunctie vervullen, of een veiligheidsrisico impliceren, dan is er vrijwel altijd wel een norm te vinden die daar een zegje over doet. Soms is de toepassing ervan redelijk vrijblijvend, maar vaak ook opgenomen in de geharmoniseerde normen voor èèn van de EU directives, bijvoorbeeld de electromagnetische richtlijn (EMC), laagspanningsrichtlijn (LVD) of radio richtlijn (RED).
Waar mogelijk proberen we weg te komen met zelf-certificatie, maar dat doen we niet zonder beslagen ten ijs te komen. Met andere woorden, we doen uitgebreid onderzoek naar de toepasselijke eisen, en doen vervolgens een gedetaileerde evaluatie van alle eisen van de toepasselijke normen. Bij zo'n evaluatie krijgt elke clausule expliciet de beoordeling PASS of N/A - niet van toepassing, waar nodig met de rechtvaardiging voor dat oordeel. We hebben ook een ruime sortering van test en meetmiddelen om diverse fysieke eigenschappen te kunnen testen, waaronder een aardig uitgerust EMC lab.