Projectduur: Enkele maanden
Projectvorm: Fixed price
Periode: Voorjaar & zomer 2014
Aktiviteiten: Proof of concept, ontwerp elektronica, prototyping, pilot productie
TechnologieŽn: Zigbee, GPRS, RFID (ISO14443A), Eagle, mechatronica

Omschrijving:

Om een nieuw concept voor het automatiseren van geurbeleving 'uit te proberen' moet er een bestaande geurverspreider aangepast worden om op afstand bediend te kunnen worden. In eerste instantie zal dit concept ingezet worden voor de vastgoedmarkt, in het bijzonder om sfeer te scheppen in te koop staande objecten. Omdat veel ingredienten van deze geuren erg duur zijn (vergelijk met parfum industrie), is het nodig om de inzet van oplossing naar behoefte te kunnen reguleren. In deze eerste opzet is het natuurlijk handig om dat op afstand te kunnen doen, zodat het systeem ruim voor een bezichtinging ingeschakeld kan worden.

Proof-of-Concept:

Als eerste opzet is er een houtje-touwtje oplossing gemaakt met een kleine modelbouw-servo en een simpele USB servo controller. Daarmee hebben we kunnen laten zien dat het verstellen van de luchtklep geen enkel probleem is.

Realisatie:

Door gebruik te maken van de bevestigingen en openingen in de bestaande behuizing hebben we een print ontwikkeld die zo goed als rechtstreeks in het apparaat ingebouwd kan worden. Een opening van een vervallen schuifknop is bijvoorbeeld gebruikt voor de SIM-kaart houder.

RFID:

De geurmachine werkt met verwisselbare cartridges waar de geurstoffen inzitten. Om deze te kunnen identificeren, en om het verbruik bij te kunnen houden is het systeem van een RFID reader voorzien. Daarmee kan de software de cartridge herkennen en het verbruik bijhouden op het geheugen van de RFID tag. Dit is nodig omdat het bij diverse grondstoffen het verbruik van de werkbare stof niet zichtbaar is. Bovendien schept dit mogelijkheden voor toekomstige uitbreidingen van het concept zoals verhuur en lease.

Pilot:

Na de ontwikkeling wil de klant beginnen met een kleinschalige uitrol van de geurmachine om het concept en het merk wat 'body' te geven. Om de financiele risico's enigzinds te beperken hebben we op voorhand al een vaste prijs afgegeven voor de productie van 50 stuks van het uiteindelijke apparaat. Doordat we de ontwikkeling ook in eigen hand hebben, is zo'n risico nog redelijk te behappen. Voor de afnemer geeft dit een een tastbaar risico qua budget, waar wat ons betreft niet overheen gegaan wordt. (Uiteraard onder voorbehoud van tussentijdse wijzingingen van de specificaties.)

Samenwerking:

Bij dit project verzorgt White Bream alleen het ontwerp en de implementatie van de mechatronica en elektronica. Munisense uit Leiden verzorgt de implementatie van de besturing en de communicatie systemen in de Zigbee module, alsmede de software- en webimplementatie van de aansturing. Daarvoor maken ze gebruik van hun portal "INSIGHTNOW", dat reeds voor allerhande soortgelijke applicaties ingezet wordt.

Agentschap NL
Gerealiseerd onder het
innovatieprogramma WBSO

RFID