Aktiviteiten: Ontwerp elektronica, PCB layout, prototyping, firmware
TechnologieŽn: STM32 Cortex M3, Wifi, RFID (ISO14443A), NFC, Qi wireless charging, I²C, SPI, DipTrace, mechatronica, AES encryptie
Parts: STM32F100, IMP003, LBWA1ZV1CD-716, CR95HF, NTAG213, BQ24295, BQ51013B, STC3100, MASW-008955

Omschrijving:

MoooDZ is een nieuw concept voor het automatiseren van geurbeleving. Door middel van een assortiment van uitgebalanceerde geuren biedt het product geurbelevingen die passen bij verschillende ambiances, zoals romantiek, ontspanning, of activiteit zoals sport en gaming.

Aan de technische kant omvat het concept naast directe bediening op het apparaat, ook bediening via iOs app, kalenderfuncties en koppeling met andere 'belevingen' zoals muziek en verlichting. Deze 'connected' functionaliteiten zijn ontwikkeld door derden.

Specificaties:

  • Selectie van drie geur-cartridges met selectieschijf, motortje en reflectiesensors,
  • Interne Li-Ion accu voor circa 1 dag bedrijf,
  • Voeding & laden via micro-USB of Qi wireless laadstation,
  • Connectivity via een wifi module,
  • Geur identificatie en registratie met embedded rfid tags.

Realisatie:

Bij dit product is de elektronica sterk verweven met de mechanische vormgeving van het apparaat. Qua bediening betekent dit het exact afstemmen van indicaties, knopjes, lichtgeleiders met de gestileerde bedieningsring. Inwendig zijn er allerlei uitsparingen voor aansluitingen, motor, sensors en cartridges. De elektronica is zo vormgegeven dat er optimaal van de resterende ruimte gebruik wordt gemaakt, en met minimalistische en praktische bedrading naar de diverse componenten, voor zover ze niet op de printplaat ondergebracht konden worden.

Wifi:

Om de verbinding met Internet te realiseren hebben we een Wifi module obv Murata ingezet. Deze fungeert als een connectivity-coprocessor naast een 'gewone' STM32 controller voor de echte besturing. Op deze manier is het ontwerp minder afhankelijk van de (on)mogelijkheden van de module en de bijbehorende back-end. Verder is er zo ook wat minder vendor-lockin, met het oog op toekomstige ontwikkelingen zoals Bluetooth en/of Zigbee. Via de Wifi interface is er ook een mogelijkheid gemaakt voor remote firmware update van de STM32 controller.

RFID:

De geurmachine werkt met verwisselbare cartridges waar de geurstoffen inzitten. Om deze te kunnen identificeren, en om het verbruik bij te kunnen houden is het systeem van een RFID reader voorzien. Via een multiplexer en drie antenne's kan die reader de tags in de afzonderlijke cartridges adresseren. Op die manier kan de software de cartridge herkennen en het verbruik bijhouden op het geheugen van de RFID tag. Dit is nodig omdat het bij diverse grondstoffen het verbruik van de werkbare stof niet zichtbaar is.

Agentschap NL
Gerealiseerd onder het
innovatieprogramma WBSO

ARM Cortex M3


RFID