Projectduur: ~ 3 maanden + 6 maanden
Projectvorm: Detachering
Periode: 2005
Gebruikte technologieŽn: RTXC, Philips ISP1161 USB Host controller, Realtek RTL8150, LWIP tcp/ip stack, ZD1211

Omschrijving:

Moderne vending machines houden een uitgebreide boekhouding bij van recepten/bereidingen, prijzen en transacties. Deze administraties worden tot dusver overwegend verzameld met behulp van operator-terminals of een mobiele telefoon met datakabel.

Een logische stap cooruit is om een permanente connectie te maken naar een centrale server waarmee de administratie van vele automaten direct overal beschikbaar is. Dit opent ook de weg naar een centraal geadministreerd betaalsysteem, bijvoorbeeld voor scholen, ziekenhuizen of grote bedrijven.

Het ligt voor de hand om voor zo"n connectie gebruik te maken van het tegenwoordig alom aanwezige ethernet. Hoewel het mogelijk is om de gebruikte embedded computer met een revisie te voorzien van ethernet connectivity is dat niet de meest gunstige oplossing. Dit komt omdat de kosten van een USB ethernet dongle lager zijn dan de kosten van de afzonderlijke componenten, terwijl de hardware voor een USB host implementatie al op de hardware aanwezig is.

Deze afweging heeft geleid tot de ontwikkeling van een USB host controller driver met bijbehorende ethernet dongle driver die in combinatie met de LWIP TCP/IP stack en de RTXC kernel gebruikt kan worden. De driver is in eerste instantie geimplementeerd op de Philips XA controller en de ISP1161A USB device/host controller.

Omschrijving:

Na de ontwikkeling van de USB Host basis en de implementatie van de standaard ethernet functionaliteit is er ook nog een implementatie toegevoegd van een wireless LAN op basis van de ZD1211, een controller die veel voorkomt in low-cost WLAN dongles.

Door tuning van parameters binnen de host driver, de tcp stack en de wireless driver is het mogelijk gebleken om een redelijke performance te realiseren zonder dat de relatief langzame ARM processor platgelegd wordt (en daarmee dus ook de kernfunctionaliteit van het systeem).